Koken

soepie

Vrouwen kunnen koken. Tenminste dat hebben we vroeger zo geleerd.  Toen ik nog een kleine ik was bleven de moeders thuis om voor de kinderen, het eten, de poets en de strijk te zorgen. Mijn moeder was daarin al iets anders. Ze was overdag thuis en werkte in de avonduren als verpleegster.

 

Pasta.

Mijn moeder kan koken als de beste, daar kan niemand tegen op en toch kan ik er niks van. Ik probeer het echt wel. Gelukkig kan mijn vriend goed koken en vindt hij het ook leuk om te doen. Maar, hij werkt ook gewoon overdag en als ik dan vrij heb kan ik hem natuurlijk niet ook nog laten koken. Dan ga ik dus zelf aan de slag. Meestal pasta. Het handige aan pasta is dat een groot deel al kant en klaar in het potje zit. Dan nog gehakt, courgette en champignons erbij. Klaar…en de saus kan bij alle pasta’s, penne, macaroni, spaghetti, tortellini en alle andere vormpjes die ze nog bedacht hebben.

 

Soep.

Een jaartje geleden ben ik me gaan storten op soepen maken. Heerlijk. Groenten soep, die wij vroeger altijd zondagse soep noemde, omdat…ja, we hem altijd op zondag kregen. Courgettesoep: met room en kruidenkaas. Lekker maar oh zo veel calorieën. Broccolisoep ook heel lekker. 10 maanden geleden was ik ook wel weer klaar met soepen maken. Wat een gedoe dat koken.

 

Aardappelen.

Dan hebben we nog aardappelen, groente en vleesmaaltijden. Dat moet dan ook allemaal tegelijk gaar en warm zijn, het liefst met een sausje. Aardappels schillen kan ik goed, met een dunschiller. Maar het eerste obstakel is dan al, hoeveel? Dus dan doe ik maar wat: ”Die zal er wel 3 lusten, en die 5, hmmm hoeveel honger heb ik? 3 maar over een uur misschien wel 4 aardappels. Dan de groentjes. Meestal doe ik erwten, boontjes of erwtjes en worteltjes uit blik of pot. Als ik echt uit mijn kookbol ga dan komen er verse boontjes, broccoli of spruitjes. Dan moet ik wel eerst mijn moeder bellen hoe lang dat ook weer allemaal op moet staan.

 

IJs.

Vorige week heb ik een ijsmachine gekocht. Ook leuk. Ik heb nu 2 soorten ijs gemaakt. Een vruchtenijs en een kokosmelkijs. Maar ja net als bij het pasta apparaat, de smoothiemaker, de blender en de broodbakmachine zal de ijsmachine vast ook komen te staan in het leuk-voor-2-maanden-rijtje.

 

Internet.

Gisteren had ik, na het kokosmelkijs maken, eiwit van 3 eieren over. Ergens achter in mijn hoofd wist ik dat mijn moeder daar vroeger schuimpjes van maakte.  Hoe moest dat ook al weer?

Gelukkig hebben we dan nog internet. Met de i-pad op het aanrecht aan de gang. Eiwit, poedersuiker en citroensap. Eiwit check. Poedersuiker… even door de kasten struinen,.. niks… of, wacht eens. Ergens boven in een keukenkastje staan nog 6 bakjes poedersuiker die nog bij oliebollen hoorde van oud en nieuw. Ha, wie iets bewaard die heeft wat. Nu de citroensap nog. Die heb ik echt niet, maar effe een appje naar een vriendin die langs zou komen, dus..citroensap check.

 

Buurman.

“Celine, Celine”, de buurman roept over de heg heen. “wil je vijgen uit eigen tuin? Ik heb er zoveel”.  Ons nagerecht wordt heerlijk. Kokosmelkijs, met schuimpjes en vijgen.

 

Wauw, ik word nog eens een echte kok…Not

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s