NEE

 Nee zeggen is moeilijk, tenminste voor heel veel mensen. Als je nee zegt heeft het vaak iets negatiefs.

 

De freelancer.

Sinds een jaar of 12 ben ik freelancer. Al  12 jaar heb ik moeite met nee zeggen. Gelukkig hoor ik van mijn mede freelancers dat die daar ook last van hebben. Een voorbeeldje: Na 3 jaar in dienst bij L1 ging ik (lichtelijk gedwongen) freelance voor deze omroep werken. Omdat ik bang was dat als ik 1 keer nee zou zeggen op een opdracht, ze me niet meer zouden bellen, zei ik alleen maar ja. Ook toen ik bij SBS aan de slag kon. Ik werkte dan door de week bij SBS en in het weekend bij L1.

 

Privé.

“Kun je zondag even helpen, we moeten iets versjouwen.” Tuurlijk doe ik dat, ik heb eindelijk een vrije dag, niks in de planning, heerlijk uitslapen en wat aanmodderen de hele dag. Daar heb ik me net  zo op verheugd, maar als vrienden om hulp vragen dan doe je dat. Dan zeg je geen nee. Waarom eigenlijk. Nou ja het is raar als je nee zegt en ze weten dat je de hele dag op je luie reet zit. En misschien heb ik hun hulp ook wel eens nodig, dan zeggen zij ook minder snel nee.

 

Familie.

Mijn familie betekent alles voor me, kom niet aan mijn moeder want dan moet ik even langs komen ben ik bang. Ik ga ook erg graag naar Margraten, het dorp waar ik ben opgegroeid. Het is daar zo mooi en zo stil. Ik kan daar echt genieten. Maar soms, heel soms, heb ik wel de tijd, maar echt geen zin om helemaal die kant op te rijden. Dan is nee zeggen zo moeilijk. Dat was al moeilijk toen mijn vader nog leefde maar sinds hij is overleden zeg ik geen nee meer. En hoe moeilijk vind ik het dan om nee te zeggen als ik dan ook echt niet kan.

 

Woord.

En wat is het nou voor een woord, gewoon een N een E en nog een E. Het gaat helemaal nergens over, maar kan zo veel gevolgen hebben.

“nee, ik kan niet helpen, heb vandaag een bankhangdag” : scheve gezichten

“nee, ik kan deze week niet voor jullie werken, want ik werk voor iemand anders”: minder werk

“nee, ik wil niet de vroeg dienst werken morgen, omdat er iemand ziek ik, want ik heb bezoek vanavond”: minder flexibiliteit

“nee, ik hou mijn mond niet als ik er een andere mening over heb”: pittige gesprekken

“nee, ik wil niet dat je weg gaat”: verdriet

“nee, ik snap jou keuze voor geen meter”: onenigheid

 

Ikzelf.

Ik en nee. Ik vind nee zeggen echt te moeilijk. Nou ja vond.  De laatste tijd gaat het best goed met mijn nee zeggen. Ik moet daar aan wennen, mijn omgeving ook, maar ik ben wel gewoon duidelijk. Als je “liever niet” zegt of “ja, nouww uh ik weet het nog niet”  Dat is niet duidelijk. Nee dat is gewoon duidelijk.

 

Nee kan ook best positief zijn toch?

Bijvoorbeeld: Nee, er komt geen wazige blog over ”nee” meer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s